OSRAM OPTOTRONIC OTi DALI driver, dimmer

Protingo namo elementas: apšvietimas, ir apšvietimo valdymas DALI (Digital Addressable Lighting Interface) sistema. Nesigilinant į plonybes skaitykite Wiki puikų aprašymą.

Mano šviestuve naudojamas OTi DALI 90/220-240/700 D LT2 valdymo blokas (driver).
Čia dalinuosi tik simple DALI valdymu (Push button). Kadangi pats ilgai kankinausi, kol viską susiradau Osram interneto svetainėje (teko pasinaudoti Osram atstovų Lietuvoje pagalba), nes baisu jungti draiverį tiesiai į 220V tinklą naudojantis čekų pardavėjo „špargalke“, kuri „padauginta“ kopijavimo įrenginio pagalba, originalių aprašymų nebuvo, kas pasirodė labai keista, vis tik šviestuvas ne iš pigiausių.

Pajungus Push Button’ą viskas veikia, tik kiek įdomiai: trumpam spragtelėjus įjungiama/išjungiama, nuspaudus ilgiau, gaunasi du variantai: šviesos kiekis kyla iki 100 proc. ir sustoja, arba šviesos kiekis leidžiasi iki 1 proc. ir sustoja (šviesos diodai dar vis šviečia). Kad „apversti“ situaciją – privalai mygtuką atleisti, ir vėl nuspausti.

Pats valdymo įrenginys (driver) naudojant Push Button’ą leidžia gerokai daugiau, (kaip pvz: koridoriaus apšvietimas: spustelėjote mygtuką, ir šviesa atsirado, ir po kažkiek laiko užgeso, „užsidegimo ir užgesimo“ laikus ir fazes, šviesos kiekius galima reguliuoti programinės įrangos pagalba) tačiau pasinaudoti gan sudėtinga – vis tik reikia valdiklį (driver) suprogramuoti. Osram turi Windows operacinei sistemai programinę įrangą, kaip ir nėra problemos, išskyrus: panaudojimą.
Kadangi mano atveju tai vieno šviestuvo valdymas iš trijų pozicijų (įjungti/išjungti ir dimeriuoti) todėl apsiribojome tik Push Button’ais. Aprašymas yra žemiau, PDF formate.

Mano asmenine nuomone, naudoti DALI valdiklius namų salygomis netikslinga, pati DALI (vis tik skaitmeninis signalas) sistema leidžia labai daug malonumų, tačiau malonumai kainuoja. Šiandien dienai dar negaliu pasakyti, kaip ši DALI sistema įsikomponuoja į kitas, protingo namo valdymo sistemas (sakykim KNX), gal tiesiog būtų paprasčiau valdyti šviesą tiesiogiai KNX, o ne per tarpininką DALI.
Tačiau, jei projektuotojai suprojektavo šviestuvus su DALI valdymo sistema, manau, kad privalomai turi būti suprojektuota dalinė protingo namo sistema, su visais valdymo elementais, su daviklių elementais, galimybėmis plėstis. (kaip pvz.: Touch DIM Sensor, Motion Sensor). Kai kurie valdymo, maitinimo elementų paveiksliukai žemiau.

Valdymo elemento (driver) elektros sąnaudos: ant įpokavimo lipduko: mano šviestuve sumontuota LED sistema 37W, o Ptot: 44,5W – mano supratimu pilna galia, vadinasi pats valdiklis sau paiima 44,5 – 37 = 7.5 W. Manau, kad ši 7,5W galia prarandama tik įjungus šviestuvą maksimalia galia, prie mažesnės apšvietimo galios, bus mažesni ir nuostoliai. Osram savo PDF failuose rašo, valdiklio energijos efektyvumas -> 91 proc. ir išjungus šviesą Stand-By režime elektros sanaudos tik 0,5W.

Įrašas paskelbtas temoje Einamieji projektai. Išsisaugokite pastovią nuorodą.